duminică, 30 august 2015

Cablograma ambasadei SUA de la Bucureşti din 26 septembrie 2006 #2

Marţi, 26 septembrie 2006
Către,
SECRETARUL DE STAT,
BIROUL PENTRU AFACERI EUROPENE ŞI EURASIATICE/ BIROUL PENTRU AFACERI NORD ŞI CENTRAL-EUROPENE
Subiect: Un reprezentant al partidului de opoziţie şi un consilier politic al lui Băsescu, nominalizaţi la şefia serviciilor de spionaj
1. (SECRET) Rezumat: Printr-o mutare surprinzătoare, Preşedintele Traian Băsescu l-a nominalizat pe George Maior, senator al partidului de opoziţie social-democrat PSD, să conducă Serviciul Român de Informaţii. Mişcarea lui Băsescu a încurcat planurile partenerilor săi de coaliţie din PNL şi reprezintă o separare de tradiţia de lungă durată de numire a şefilor SRI din rândul principalului partid de guvernare sau dintre colaboratorii apropiaţi ai Preşedintelui. În acelaşi timp, Băsescu l-a mai propus pe unul dintre cei mai apropiaţi consilieri politici ai săi, Claudiu Săftoiu, la şefia serviciului de informaţii externe (SIE). Propunerile lui Băsescu urmează a fi votate într-o şedinţă comună a camerelor Parlamentului în prima săptămână din octombrie. Atât Maior, cât şi Săftoiu sunt tineri- sub 40 de ani- şi nu au legături cunoscute cu regimul comunist sau cu serviciul secret comunist, abominabila Securitate. Amândoi sunt cunoscuţi ca promotori ai unei relaţii strânse de colaborare dintre SUA şi România.
2. (SECRET) Preşedintele român Traian Băsescu a anunţat pe 25 septembrie nominalizarea lui George Maior, senator al principalului partid de opoziţie PSD, şi Claudiu Săftoiu, consilier prezidenţial pentru politică internă, la şefia Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi Serviciul de Informaţii Externe (SIE).  Foştii directori ai SRI şi SIE, împreună cu şeful serviciului de informaţii al Ministerului Apărării [de Interne- subl. Paul Sava], au demisionat în luna iulie ca urmare a dispariţiei şi fugii lui Omar Hayssam, afacerist de origine siriană, acuzat de complicitate la răpirea din Irak a trei jurnalişti români (vezi telegrama de informare). Acum Parlamentul trebuie să aprobe într-o şedinţă comună cu o majoritate simplă a deputaţilor şi senatorilor nominalizările înaintate de către Preşedintele Băsescu.
3. (IMPORTANT, DAR NESECRET) Preşedintele PSD Mircea Geoană a spus într-o conferinţă de presă din 25 septembrie că decizia preşedintelui este „îndrăzneaţă” şi că va pune capăt „războiului total” dintre partidele de la putere şi cele din opoziţie, sau folosirii serviciilor de spionaj ca armă politică. Geoană a sugerat că numirea unei reprezentant al opoziţiei drept şef al SRI ar trebui să fie „noua regulă” în politica românească. Preşedintele PD, Emil Boc, a remarcat că decizia lui Băsescu este un semn de „normalitate politică” deoarece în orice sistem democratic este necesară crearea de punţi de legătură între guvern şi opoziţie. Pe de altă parte, liderii PNL au primit ştirea îngroziţi, deplângând lipsa de consultare privind decizia luată de un partener de coaliţie de ochii lumii, şi neliniştiţi în perspectiva acestei apropieri care ar putea semnala o mutare de înlocuire a PNL cu PSD ca partener de coaliţie.
4. (SECRET) Într-o notă asemănătoare, Geoană a telefonat Ambasadorului SUA pe 26 septembrie pentru a elogia opţiunile Preşedintelui Băsescu pentru cele două funcţii, evidenţiind faptul că amândoi sunt tineri şi fără legături cu Securitatea lui Ceauşescu. Geoană a relatat că Maior „l-a implorat în genunchi” să nu fie nominalizat pentru şefia SRI deoarece „va fi rupt în bucăţi” din punct de vedere politic în timpul procedurii de confirmare. Geoană a adăugat că a mai discutat chestiunea cu Băsescu, subliniind că va trebui să fie un efort serios şi nu un gest eminamente politic. Geoană şi-a exprimat încrederea că nominalizarea lui Maior va fi aprobată fără dificultăţi, dar a spus că nominalizarea lui Săftoiu ar putea atrage obiecţiuni din partea deputaţilor PNL. În cele din urmă, totuşi Primul-Ministru nu era interesat să piardă „războiul” cu Preşedintele în această privinţă, a relatat Geoană. A mai remarcat că a primit asigurări din partea liderului PRM Vadim Tudor că PRM se va abţine, dar „va sprijini indirect” cele două candidaturi. Geoană şi-a exprimat speranţa că Ambasada va sprijini pe cei doi candidaţi şi l-a mai îndemnat pe Ambasador să susţină propunerea sa pentru „o schimbare de regulă a jocului” permanentă privind atribuirea şefiei SRI către partidele de opoziţie. Ambasadorul nu a răspuns ultimei solicitări.
5. (SECRET) Într-o conversaţie telefonică cu adjunctul misiunii diplomatice [Mark Taplin] din 26 septembrie, Săftoiu a afirmat că „este foarte încrezător” că nominalizarea sa va fi aprobată. El a spus că nu se aşteaptă la probleme din partea parlamentarilor. Întrebat dacă este cazul să fie felicitat sau compătimit, Săftoiu a replicat „probabil amândouă variantele”.
6. (SECRET) Comentariu: Decizia Preşedintelui Băsescu să încredinţeze o funcţie majoră din rândul serviciilor de spionaj către partidul de opoziţie a venit ca o mutare-surpriză, marcând îndepărtarea de un lung istoric de Preşedinţi care şi-au numit cei mai apropiaţi colaboratori la şefia serviciilor de spionaj. Nominalizarea lui Săftoiu şi a lui Maior la şefia serviciilor de spionaj mai este văzută drept un răspuns pe măsura argumentelor aliaţilor Primului-Ministru Tăriceanu de la Partidul Liberal conform cărora funcţiile ar trebui atribuite civililor „curaţi” şi nu ofiţerilor de informaţii de carieră. Numirea şefului SRI din rândurile principalului partid de opoziţie subminează clar acuzaţiile venite din partea PNL că Băsescu foloseşte serviciul de spionaj intern drept instrument politic în timp ce devine evident că PD doreşte să atragă pe Social-Democraţi într-o viitoare coaliţie de guvernare. În timp ce vocile anti-Băsescu din rândul colaboratorilor Primului-Ministru nu şi-au ascuns frustrarea privind numirea lui Maior şi a lui Săftoiu, Tăriceanu însuşi a decis să nu deschidă un conflict politic cu Preşedintele în această privinţă, exact cum a prezis Geoană. În schimb, după cum afirmă şeful de cabinet al Primului-Ministru Mihnea Constantinescu, Tăriceanu va sublinia către presă dacă îi vor fi solicitate comentarii în legătură cu acest subiect că ştirea de azi privind primirea României în Uniunea Europeană în anul 2007 diminuează importanţa numirii şefilor serviciilor de spionaj „în proporţie de zece la unu”.
7. (SECRET) Notă biografică: Amândoi nominalizaţii sunt civili tineri cu un profil solid în chestiuni de securitate, chiar dacă lipsesc legături evidente cu fostele structuri comuniste politice, militare sau de spionaj. Amândoi sunt bine apreciaţi de către Ambasadă şi au arătat o orientare transatlantică şi voinţă de a lucra îndeaproape cu guvernul SUA. În vârstă de 39 de ani, George Maior este un absolvent de Drept cu studii de drept comparat în SUA. El a intrat în Ministerul de Externe în anul 1992 unde a lucrat până în anul 2000. În 2000, Maior a devenit secretar de stat pentru integrare euro-atlantică şi politica de apărare în Ministerul Apărării, direct responsabil de candidatura reuşită a României pentru primirea în NATO şi pentru începutul negocierilor cu SUA pentru Tratatul de Cooperare Militară. În 2004, Maior a candidat pentru Senat pe lista PSD şi a devenit ulterior preşedintele Comisiei senatoriale de Apărare. Claudiu Săftoiu este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai Preşedintelui Băsescu. În vârstă de 38 de ani, Săftoiu este absolvent de Limbi Străine şi a avut o lungă carieră de jurnalist înainte de a se alătura Administraţiei Prezidenţiale în calitate de consilier pentru politică internă. Numele lui Săftoiu a fost vehiculat în ultimul an pentru şefia noii Comunităţi Naţionale de Informaţii, şi a jucat un rol major în redactarea noii legislaţii privind domeniul informaţiilor şi securităţii, aflate acum în etapa dezbaterilor parlamentare.

[Nicholas Frank] Taubman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu