marți, 8 septembrie 2015

Ofiţeri americani antrenează tineri est-europeni pentru gherilă urbană.

7 martie 2014, Iaşi, colonelul Joe Trimble de la ambasada SUA, şeful rezidenţei CIA, vorbeşte unor studenţi despre protestele din Ucraina într-o întâlnire cu uşile închise. Era prima dată când un ofiţer american derula seminarii de îndoctrinare cu tinerii?

Interviu: Col. Robert Helvey, 29 ianuarie 2001, sursa aici

Colonelul în rezervă din Armata SUA Robert Helvey a fost trimis de International Republican Institute să predea seminarii de strategie nonviolentă unui grup de studenţi din Otpor, Serbia, în primăvara lui 2000.
La început, am avut o sesiune separată cu 5 sau 6 lideri ai acestei organizaţii fără lideri şi le-am adresat câteva întrebări ca să-mi dau seama ce doresc să obţină.
Cred că ei căutau ceva pentru a-şi continua acţiunile. Ştiţi, ei fuseseră extrem de eficienţi în mobilizarea grupurilor de indivizi. Dar ceva le lipsea dincolo de mobilizarea pentru proteste ca să obţină răsturnarea regimului.
M-am concentrat pe fundamentul variat al puterii. Sursele puterii sunt abilităţile, cunoaşterea, numărul de oameni, legitimitatea, teama de sancţiuni. De ce lumea este supusă, chiar dacă nu apreciază regimul. Sunt multe motive pentru care lumea se supune regimului. În primul rând, obişnuinţa de a fi supus. Pe ea ne concentrăm. Înainte de a renunţa la obişnuinţe trebuie să înţelegem ce sunt ele, de ce este în interesul lor să se răzvrătească.
Regimul depinde, în foarte mare măsură, de armată, poliţie, funcţionari, organizaţii religioase. Studenţii sunt adesea opoziţionişti, cum poţi augmenta acest aspect şi să-i faci mai agresivi decât este normal să fie?
Încerci să exersezi cu oamenii ca să nu fie surprinşi când apare poliţia. Ajung să nu mai fie surprinşi la prima picătură de sânge.
Dacă aţi decis să mutaţi manifestaţia la parlament şi să ocupaţi clădirea, acum vă apropiaţi mai mult de intervenţia propriu-zisă. Nu faceţi doar o mişcare, de fapt,  împiedici funcţionarea instituţiilor guvernamentale.
Dacă blochezi un drum timp de o zi- depinde de intenţii. Împiedicarea funcţionării instituţiilor sau blocarea drumului sunt gesturi simbolice de nemulţumire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu