sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Alertă în SRI: copilul unui ofițer din Iași a fost asasinat

În cursul nopții și al dimineții de azi, presa ieșeană a aflat că tatăl elevului omorât în Iași prin înjunghiere este ofițer SRI.
Informația provine de la anchetatori prin prisma faptului că tot ce apare în presă despre asasinat este atent controlat de SRI. Publicarea acestui detaliu privitor la ocupația tatălui este de natură a pune în alertă pe toți ofițerii SRI, fiind lansată și o avertizare de ordin intern, sursele lor, dar și ofițerii de la celelalte servicii de informații românești. Întrucât unii ofițeri SRI desfășoară în prezent acțiuni sub acoperire, nu se poate comunica direct cu ei, prin centrală, și s-a apelat la presă. Pe de altă parte, mesajul a ajuns și la agenții altor servicii de informații străine care colectează 24/24, 7/7, informații de interes din presă.
Modul de operare scoate în evidență următoarele aspecte esențiale:
1. Sabin era elev la Liceul de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași, unitate școlară aflată în imediata vecinătate a vilei fostului primar de Iași, Gheorghe Nichita. Aici criminalii sau criminalul au vrut fie să ducă anchetatorii pe o pistă falsă, fie să arate că misiunea a fost în favoarea lui Gheorghe Nichita, anchetat penal pentru falimentul CET Iași, regie autonomă distrusă  cu aportul grupărilor de crimă organizată și al unor foști ofițeri din Rusia și Israel.
2. Înjunghierea este un act sângeros, cu o semnificație aparte. Iar faptul că a fost înjunghiat în spate în holul apartamentului presupune cunoașterea tehnicilor de infilitrare în rândul populației civile, dar și tehnici de filaj. Criminalii sau criminalul au mers la sigur. Ținta, nu a fost, în niciun moment, tatăl.
3. Crima a fost descoperită de tatăl lui Sabin, ceea ce a fost premeditat, fiind un mesaj de amenințare și răzbunare implicită. Tatăl a sunat imediat la 112 pentru serviciile de ambulanță, ceea ce demonstrează o fenomenală stăpânire de sine în fața unui eveniment traumatic. În cursul serii, după sosirea ambulanței și a poliției, și-a informat și superiorii.
Toate datele cunoscute până acum indică faptul că desfășurarea și rezultatul anchetei nu vor fi făcute vreodată publice. După ce superiorii ofițerului SRI au aflat de odiosul eveniment, a fost lansată pe plan intern o alertă către toți ofițerii SRI, în mod special din Iași și regiunea Moldovei, pentru a spori măsurile de autoprotecție și de protejare a propriilor familii.
Presa ieșeană, a se înțelege SRI, a uitat să comunice dacă familia băiatului ucis este din Iași sau dacă ofițerul SRI este din altă parte. Dacă ofițerul SRI nu este localnic, este posibil ca activitatea lui de ofițer detașat la SRI Iași să fi deranjat grupările locale de crimă organizate și/sau rețelele de spionaj străine care acționează în zonă, entități care beneficiază de sprijin din interiorul SRI. În orice caz, crima este legată de cazuistica asupra căreia s-a aplecat de-a lungul timpului ofițerul SRI sau colegii săi.
În ultima perioadă, am tras nenumărate semnale de alarmă privind precaritatea măsurilor de autoprotecție ale ofițerilor SRI, privind infiltrarea Serviciului cu agenți sub steag străin, privind colaborarea strânsă cu factorul politic așa cum îl știe o țară întreagă, în oglindă cu lipsa totală de încredere a populației civile în misiunea și acțiunile SRI. În plus, am atras atenția că zona este bătută de nenumărate servicii de informații din afara NATO care nu au venit la Iași să admire Palatul Culturii.
Poate nu au relevanță, dar pot fi menționate ca importante în contextul general următoarele chestiuni:
1. vizita recentă a ambasadorului Israelului la Iași, oraș cu comunități musulmane și evreiești semnificative
2. dosarul Black Cube care a atras după sine demisia directorului SIE, istoricul ieșean Mihai Răzvan Ungureanu
3. reintrarea în politică a fostului primar de Iași, Gheorghe Nichita, prin lansarea candidaturii la alegerile parlamentare din 11 decembrie pe listele Partidului România Unită, partid care cuprinde 2 nume legate strâns de SRI: senatorul Daniel Savu, fost ofițer SRI Ploiești, și oligarhul Sebastian Ghiță
4. redeschiderea dosarului falimentului CET Iași, dosar despre care nu se mai știe nimic
5. atragerea Adinei Samson într-o operațiune de compromitere publică și politică a lui Gheorghe Nichita, avocatul ei fiind Dragomir Tomașeschi, fost prefect de Iași, cel care a trimis procuraturii plângerea penală pentru falimentarea CET Iași
6. asasinarea lui Sorin Crivăț într-un penitenciar survenită odată cu dezvăluirea făcută chiar de Crivăț că este ofițer SRI sub acoperire
7. revolta deținuților din Penitenciarul Iași, aflat în același cartier precum unitatea școlară unde era înscris fiul ofițerului SRI.
Crima din Iași are un impact puternic, criminalii sau criminalul preferând să asasineze nu pe ofițerul SRI, ci pe singurul său fiu. Publicul nu este avizat și nu poate distinge profilul comanditarului crimei: grupări de crimă organizată sau servicii de informații străine ostile, din afara NATO. Legat de acest aspect, ancheta va urmări să identifice comanditarul și executantul (sau, cel mai probabil, executanții) operațiunii. Aici se nasc mai multe ipoteze: comanditar local, executant local (improbabil), comanditar extern, executant local (improbabil), comanditar local, executant extern (posibil), comanditar extern, executant extern (foarte posibil). În această privință, presa ieșeană nu a avut bunăvoința să ne spună dacă au fost alertate autoritățile de frontieră sau Interpolul.
SRI și Poliția Română nu au ridicat nivelul de alertă teroristă.
Solicit factorilor competenți începerea unei anchete interne menite a revizui protocoalele interne privind măsurile de autoprotecție pentru toți angajații SRI și implementarea lor adecvată.
Solicit cititorilor să ofere orice tip de informații anchetatorilor care ar putea duce la prinderea comanditarului asasinatului și executanților săi.
Solicit demiterea urgentă a șefului structurii de protecție internă din SRI Iași și a șefului structurii din centrală.
Nu cred în ipoteza jafului sau a unei crime din pasiune deoarece asasinatul poartă un mesaj. Cu toate acestea, mențin acuzele anterioare că zona este cu un profil criminogen scandalos, iar Poliția Română nu a făcut nimic în acest sens.
Câți copii din Iași trebuie să mai moară pentru ca Poliția Română să-și facă datoria față de cetățean?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu