sâmbătă, 12 noiembrie 2016

Câți copii din Iași trebuie să mai moară pentru ca Poliția Română să-și facă datoria față de cetățean?

Iașul a fost zguduit în această seară de cumplita veste a unei crime odioase săvârșite în cartierul Alexandru cel Bun, zona Zimbru, crimă căreia i-a căzut victimă tânărul de 18 ani Sabin Șerban, elev la Liceul de Informatică ”Grigore Moisil” din Iași. El a fost găsit de către tatăl său, Gheorghe Șerban, înjunghiat în spate, în holul apartamentului. Informațiile disponibile până acum duc spre ideea unui jaf sau a unei răzbunări. Succesiunea evenimentelor indică faptul că a deschis ușa apartamentului unei persoane din anturajul său sau al familiei. Ancheta implică polițiști criminaliști și judiciariști coordonați de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Cunosc foarte bine zona și pot afirma, fără dubii, următoarele:
1. este dens populată cu familii tinere
2. este foarte bine conectată la mijloace de transport public
3. în zonă se află multe unități școlare
4. seara își fac apariția persoane fără ocupație care tulbură liniștea publică și pun în pericol siguranța locuitorilor
5. patrulele Poliției Române sunt doar la bulevard, un post fix auto este în zona Restaurantului Familial, dar seara nu sunt patrule pedestre ale Poliției Române sau mixte, nici printre blocuri (unul din motivele pentru care forțele de ordine nu desfășoară patrule pedestre fiind numărul tot mai mare de câini fără stăpân)
6. săptămâna aceasta unui minor i-a fost sustras cu forța un telefon mobil de către un grup de 3 indivizi, care încă nu au fost găsiți, identificați sau puși sub urmărire penală
7. aleile dintre blocuri sunt slab iluminate.
Crima din Alexandru vine pe fondul crimei din Parcul Copou săvârșită în timpul folosirii ilegale a Poliției Locale Iași pentru spionarea amantei fostului primar de Iași, Gheorghe Nichita, care-și încearcă acum șansele la alegerile parlamentare pe listele Partidului România Unită, dar și pe fondul mușamalizării de către Poliția Română a 4 cazuri extrem de sensibile pentru opinia publică națională: traficul de minore din centrele de plasament cu participarea unui număr uriaș de politicieni și afaceriști locali, moartea suspectă a unui bebeluș la Maternitatea Elena-Doamna, decesul profesorului Tiberiu Brăilean și accidentul de autocar din Brașov care a implicat o firmă din județ, instituții de stat din Iași, profesori și elevi din municipiu.
Instituțiile care ar trebui să vegheze la prevenirea infracțiunilor și siguranța cetățeanului au anunțat în ultima perioadă recrutarea de noi angajați. Mărturisesc că nu am niciun fel de așteptări pozitive de la Jandarmeria Iași și de la Poliția Locală Iași, dar unde se regăsesc noii angajați ai Poliției Române din Iași? De ce nu a crescut gradul de siguranță al cetățeanului și de ce încrederea publică în Poliția Română atinge cote negative alarmante? 
Îmi trag originile din municipiul Roman, județul Neamț. Neîncrederea mea profundă în Poliția Română a luat amploare din cauza cazului Șoric-Măraru și după declarația publică a șefului Poliției Roman la un post local de televiziune, conform căruia lipsa de personal pe plan local determină organele de urmărire penală să caute doar autorii infracțiunilor săvârșite cu violență. Pe de altă parte, în cazul unei tâlhării săvârșite asupra unei persoane apropiate mie, victimei i s-a cerut să recunoască drept făptaș un anume client mai vechi al polițiștilor, care deja recunoscuse, într-un mod convenabil, câteva cazuri de AN-uri (dosare penale de tâlhărie cu autori necunoscuți), deși fapta a avut loc într-o zonă unde iluminatul lipsea.
Adresez sincere condoleanțe familiei tânărului ucis mișelește în Alexandru, prietenilor și colegilor săi.
Câți copii din Iași trebuie să mai moară pentru ca Poliția Română să-și facă datoria față de cetățean?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu